Özbekistan Mutfağı

Özbekistan gezi rehberi söz konusu olduğunda, bu şehri gezerken birbirinden leziz yemekleri tatmadan geçmek kesinlikle olmuyor. Bu nedenle de pek çok Özbekistan’a özgü lezzetli yemek sizleri bekliyor.

Achichuk Salatası

Sağlıklı bir vejetaryen yemeği olan bu eşsiz salata, ince ince bir şekilde dilimlenmiş domates ve soğan ile yapılır. Baharatlarla tatlandırılmış bu tipik salata, Taşkent mutfağında denenmesi gereken hafif yemeklerden biridir.

Manty

Özbek ve Türk mutfağı arasındaki benzer lezzetlerden biri olan manty, hazırlanış aşamalarında tıpkı mantı gibi olsa da sunum aşamalarında farklılık gösterir. İri parçalardan oluşan yemek, bu ülkede krema ve dereotu ile süslenerek servis edilir.

Çöl Kavunu

Ülkenin milli lezzetlerinden biri olan çöl kavunu, seyahatlerinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetlerin başında geliyor. Bildiğimiz kavundan tadı pek de farklı olmasa da bu ülkede çok sık tüketiliyor.

Shurpa

Domates, havuç ve dilimlenmiş soğan gibi birbirinden çeşitli taze bahçe sebzeleri ve yağlı et içeren bir çorba olan shurpanın kızarmış ve taze et olmak üzere iki versiyonu biliniyor. Kesinlikle seveceğinizi düşündüğümüz bu lezzet özellikle de Taşkent bölgesinde çok sık tercih ediliyor.

Samsa

Çıtır çıtır kabuğuyla samsa, Özbekistan'da yiyebileceğiniz en iyi atıştırmalıktır. Bu hamur işi benzeri yemek genellikle kıyma dolgusu ile tatlandırılır ve iyi demlenmiş çay ile mükemmel uyumunu yansıtır. Özbekistan uçak bileti fırsatları ile ziyarette bulunacağınız ülkede mutlaka çay ve samsanın enfes uyumunu denemeniz önerilir.

Şaşlık

Özbekistan’ın en meşhur yemekleri söz konusu olduğunda şaşlık kebabından bahsetmeden geçmek olmuyor. Bu eşsiz ülkede tıpkı kebaplar gibi şiş kebaplar da etin şişte pişirilip kızartılmasıyla yapılır. Servisi de aynı şiş kebap gibidir. Yerel baharatlar ve soslarla süslenmiş Özbek kebaplarını da deneyeceğiniz yemekler listenize mutlaka eklemeniz önerilir.



 

Kategoriler: Seyahat Rehberi