Özbekistan Kültürü

Özbekistan gezi rehberi sizleri Özbekistan’ın pek çok önemli yeri ile bir araya getirirken bu ülkenin tarihine ve kültürüne de en iyi şekilde hâkim olabilmenizi sağlıyor. Bu sayede seyahatler daha verimli geçiyor.

Özbekistan Adetleri

Anadolulular gibi Özbek Türkleri de çocuklarının "hayırlı evlat" olmasına büyük önem verirler ve kendilerine verilen ismin karakterlerini etkilediğine inanırlar. Bu nedenle Özbek kültüründe çocuklara güzel isimler vermek ebeveynlerin birinci görevi olarak kabul edilir. Ayrıca yolculukta doğan çocuğa "Sefer", düğünde doğan çocuğa "Toyçi" denilmesi adettendi.

Bu kültürün bir başka geleneği de Özbek gençlerinin 'Gap Gastak' adı verilen bir evlilik öncesi törenle evlenmeleridir. Bir anlamda Özbekistan'da gençler, arkadaşlarına birbirinden çeşitli ikramlarda bulunulan bir törenle evliliklerini ilan ederler ve bir anlamda vedalaşma toplantısı düzenlerler. Bu aynı zamanda arkadaşlarının da onun sorumluluğuna saygı duyması ve evlenmek üzere olduğu gerçeğine göre ona yaklaşması gerektiğini bilmesi için yapılır. Hatta kız isteme törenlerinde Hiç oğlunuz için bir Gap Gastak yaptınız mı diye de sorulur. Özbekistan uçak bileti fırsatları ile kolayca ulaşacağınız ülkede bunlar dışında farklı pek çok adet ve gelenek mevcuttur. Tıpkı Anadolu kültürü gibi bu coğrafya da nazara inanır. Önemli işlerin başında fedakârlık yapma geleneğine de sıkı sıkıya bağlı kalınır. Misafirlerine çok değer veren Özbek kültüründe misafirler başköşede karşılanır ve en nadide yiyecekler misafirlere ikram edilir.

Özbekistan Hakkında

Özbekistan hakkında, seyahat gerçekleştirecek olanların bilinmesi gereken pek çok şey vardır. Ancak bakıldığında Özbekistan'da Türkler kardeş sayılır ve Özbekler Türklerle çok ilgilenir. Özellikle de Taşkent bölgesinde gezerken pek çok turist ile karşılaşırsınız ve herkes birbirine karşı son derece ılımlı ve samimi bir tavır sergiler.

Kategoriler: Seyahat Rehberi